Czartery ze sternikiem lub bez na całym świecie

Naszą specjalnością są rejsy w ciepłych krajach tj. Chorwacja, Grecja, Hiszpania, Włochy, ale też w bardziej tropikalnych miejscach jak Karaiby, Seszele, Malediwy czy Brytyjskie Wyspy Dziewicze, które odbywają się na luksusowych, a przede wszystkim bezpiecznych katamaranach na których każdy z uczestników ma do dyspozycji kabinę z właśną łazienką wyposażoną w toaletę, umywalkę i prysznic z ciepłą wodą.

Hiszpania-Baleary

Mimo rozpowszechnionej opinii, nie istnieje zestaw cech wspólnych obejmujących wszystkie regiony Półwyspu Iberyjskieg. W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich. Kuchnię hiszpańską można podzielić według regionów Hiszpanii. I właśnie jednym z takich regionów są właśnie Baleary. Potrawy różnią się w zależności od wyspy, kuchnia jest podobna do odmiany katalońskiej, łączy się składniki słodkie i pikantne z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Podstawą dań jest wieprzowina, zupy i potrawy z warzyw. Z Maó, stolicy Minorki pochodzi majonez, który podawany jest z rybą lub owocami morza. Majorka jest ojczyzną sobrassady, czyli ostrej kiełbasy a także słodkiej bułki, zwanej ensaïmada. Tych i innych przysmaków hiszpańskich będziemy próbować każdego dnia naszego rejsu, odkrwając nie tylko nowe ciekawe zakątki, ale również poznając bogactwo miejscowych smaków i aromatów.

 

Grecja

Kuchnia grecka zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół),baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności. Kolejnym ważnym składnikiem kuchni grecjkie są sery tj. feta - cierpki ser dojrzewający, którego zarówno skład jak i procedura produkcji jest ściśle chroniona, a nazwa zastrzeżona. Do najpopularniejszych potraw greckich należą między innymi suwlaki czyli kawałeczki mięs zapiekane na patyku w formie szaszłyka, czy też tzatzyki czyli sos na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy i octu, który jest nieodłącznym elementem niemal każdego greckiego dania. Tymi i innymi przysmakami kuchni greckiej będziemy mogli się cieszyć podczas zwiedzania jej pięknych zakątków.

 

Włochy-Sardynia

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon,tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę iczosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach. Nie tylko słynna na całym świecie pizza, ale również takie potrawy jak canneloni, lasagne, ravioli, risotto czy choćby gnocchi od razu kojarzą nam się z tym pięknym krajem, który mamy zamiar zwiedzić od strony morza i w którym będziemy rozkoszować się prawdziwą włoską kuchnią jedną z najlepszych na świecie.

 

Chorwacja - Dalmacja

Chorwacka kuchnia to głównie ryby takie jak dorada, barwena, piotrosz czy granki jak również tuńczyk, makrela, czy sardynki. W Dalmacji w kartach dań oprócz ryb królują również potrawy z owoców morza, przyrządzane niemal zawsze z oliwą, natką pietruszki oraz czosnkiem i podawane z białym winem. Popularne przystawki to sałatka z ośmiornicy i małże. W okolicach Kanału Limskiego na Istrii oraz miejscowości Mali Ston w Dalmacji można też skosztować ostryg. Niemal w każdym lokalu przyrządza się pyszne, czarne risotto z sosem z mątwy albo z krewetkami. Kto raz zasmakuje te fantastycznej kuchni na pewno będzie chciał tu wracać i odkrywać nowe smaki w różnych zakątkach tego pięknego kraju.

 

Chorwacja - Czarnogóra


Czrnogóra pomimo, iż jest niewielkim państwem schowanym pomiędzy Bośnią i Harcegowiną, Serbią i Albania to jej kuchnia zaskakuje swoim bogactwem i różnorodością smaków i aromatów. Położenie nad Morzem Adriatyckim, a jednocześnie górzystość większej części kraju sprawia, że każdy smakosz znajdzie tutaj coś dla siebie. Wśród potraw tradycyjnych odnajdziemy zarówno te przygotowywane na bazie owoców morza, jak i różnego rodzaju mięsa, przyrządzanego głównie na grillu. Poszczególne regiony Czarnogóry mają swoje charakterystyczne potrawy. Na północy, gdzie tereny są głównie górzyste, jada się dużo jagnięciny i kajmaku. W okolicach masywu Lovcen góruje mięso – kiełbaski, wędzona szynka czy wędzona baranina. Z kolei Jezioro Szkoderskie obfituje w karpie, pstrągi czy węgorze, które przyrządzane są na wiele sposobów. Natomiast nad Adriatykiem główne pozycje w menu zajmują potrawy rybne, owoce morza i sałatki. Jednym słowem, każdy znajdzie tu coś dla siebie.

 

Hiszpania - Wybrzeże

Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. Arabowie wprowadzili wiele nowych warzyw i przypraw, a także ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Do sałatek stosuje się ocet z miejscowej sherry. Główne dania rybne to smażone sardynki oraz kalmary. W górach podstawą jadłospisu są gulasze i groch. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii. Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych wśród których możemy wyróżnić kultury arabską, meksykańską, francuską czy angielską, co sprawia, że kuchnia Hiszpańska łączy w sobie wiele smaków z różnych kuchni europejskich dzięki czemu jest bardzo bogata i różnoroda, a tym samy zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.

 

Seszele

Na Seszelach podawane są potrawy kuchni międzynarodowej, ale dominuje kuchnia kreolska. Tak samo jak o całej kulturze, tak też o wyjątkowość potraw zadecydowała historia Seszeli. W kuchni odnajdziemy wpływy francuskie, afrykańskie oraz indyjskie i chińskie. Dodatkowym czynnikiem kształtującym jej charakter jest położenie wysp oraz fakt, że w kraju są ziemie całkiem dobre pod uprawę.Podstawą wyspiarskich dań są ryby i owoce morza. Z bardziej wyszukanych dań znajdziemy: mięso z dzikiego indyka lub z żółwia oraz wywodzące się z Francji żabie udka.Nieodzownym elementem są przyprawy. Nie unika się kusząco słodkiego aromatu wanilii oraz cynamonu. Często spotykaną przyprawą jest również czosnek. Do potraw trafiają też przyprawy, o których w Polsce prawdopodobnie nie słyszeliśmy: kambar, yam, czy też cassava.

 

Kariaiby Bryjskie i Amerykańskie Wyspy Dziewicze

Brytyjskie Wyspy Dziewicze są nastawione na turystykę, więc trudno mówić o typowo lokalnej kuchni, tym bardziej, że wyspy przechodziły kolejno pod władanie Anglii, Holandii, Francji, Danii a nawet Rosji. Na wyspach nie ma rozbudowanego systemu rzek i taka sytuacja nie sprzyja rozwojowi rolnictwa, ale uprawia się tu warzywa, banany, owoce cytrusowe i bataty. Na stołach wyspiarzy goszczą również mięsa z lokalnych hodowli, ale podstawą kuchni są oczywiście ryby i owoce morza. Wyłowione ryby i skorupiaki są podawane po przystrojeniu warzywami lub owocami w postaci bajecznie kolorowych dań.

 

Karaiby - Małe Antyle

Kuchnia karaibska jest bardzo zróżnicowana. Kuchnia ta powstała w wyniku fuzji kuchni indiańskiej tego obszaru z tradycjami europejskimi i afrykańskimi, dodatkowo wzbogaconych przez przybyszy z Chin i Indii. Pomimo wielu elementów wspólnych każda wyspa wykształciła własny styl przyrządzania potraw. Typowe jest dodawanie owoców i mleczka kokosowego do potraw mięsnych. Podstawą pożywienia jest sprowadzany z Azjiryż, pochodzący z Afryki maniok, bardzo popularne są miejscowe ryby i owoce morza, obejmujące również ślimaki morskie. Typowe warzywa to bataty i banany, których niektóre odmiany używane są jedynie do gotowania i smażenia. Powszechnie wykorzystywane są rośliny strączkowe. Z mięs najbardziej powszechna jest wieprzowina i kurczaki.

 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, aby zapisać się do newsletter'a