KARAIBY
Kuchnia karaibska jest bardzo zróżnicowana. Kuchnia ta powstała w wyniku fuzji kuchni indiańskiej tego obszaru z tradycjami europejskimi i afrykańskimi, dodatkowo wzbogaconych przez przybyszy z Chin i Indii. Pomimo wielu elementów wspólnych każda wyspa wykształciła własny styl przyrządzania potraw. Typowe jest dodawanie owoców i mleczka kokosowego do potraw mięsnych. Podstawą pożywienia jest sprowadzany z Azjiryż, pochodzący z Afryki maniok, bardzo popularne są miejscowe ryby i owoce morza, obejmujące również ślimaki morskie. Typowe warzywa to bataty i banany, których niektóre odmiany używane są jedynie do gotowania i smażenia. Powszechnie wykorzystywane są rośliny strączkowe. Z mięs najbardziej powszechna jest wieprzowina i kurczaki.
TRASA REJSU
Przykładowa trasa
St. Martin - St. Barth - Saba - Bequia - Eustatius - St. Kitts - St. Nevis - Antigua - Barbuda - Montserrat - Gwadelupa - Dominika - St. Martin
Trasa może ulec zmianie w czasie trwanie rejsu gdyż jest w dużej mieże uzależniona od panujących warunków atmosferycznych oraz sprawności załogi.
KATAMARAN
Przez dwa tygodnie naszym domem będzie luksusowy, a przede wszystkim Bezpieczny Katamaran Salina 48. Katamaran jest 10-sto osobowy z czterema dwuosobowymi, zamykanymi kabinami, a każda z nich z własną łazienkę wyposażoną w umywalkę, toaletę oraz prysznic z ciepłą wodą, jak również dwoma pojednynczymi kabinami znajdującymi się na dziobach obu pływaków. Do tego przestrony salon wewnętrzny wraz z aneksem kuchennym oraz wygodny salon zewnętrzny.
TERMIN REJSU
Zaokrętowanie: St. Martin, Marigot Marina de Royal - 01.12.2018 (sobota) od godziny 17:00
Wyokrętowanie: St. Martin, Marigot Marina de Royal- 15.12.2018 (sobota) do godziny 8:00 rano
KOSZTY
Cena rejsu: 5500 zł/os
Cena obejmuje:
- zakwaterowanie na katamaranie
- opiekę doświadczonego Kapitana
- Ponton z silnikiem zaburtowym
- Pościel
- Ręczniki
- Ubezpieczenie kaucji
- Sprzątanie katamaranu po rejsie
- Pakiet startowy
- Opłaty klimatyczne
- Opinie z rejsu
Dodatkowe koszta:
- Ok. 150 euro/osi 350 $ amerykańskich zrzuta na miejscu do kasy jachtowej na jedzenie, opłaty portowe, paliwo do jachtu, gaz (obligatoryjnie)
- 100 euro/os kaucja zwrotna po rejsie
- Dla chętnych szkolenie oraz certyfikat ISSA + egzamin w cenie 600 zł Inshor Skipper oraz 900 zł Offshore Skipper
CENA NIE ZAWIERA:
- Biletu lotniczego na miejsce zaokrętowania i z powrotem
- Wydatków własnych
- Transferu z lotniska do mariny i z powrotem
- Ubezpieczenia KL i NW
TERMINY PŁATNOŚCI:
- 50 % przy rezerwacji miejsca
- 50 % do 01.10.2018
- 250 zł za szkolenie i egzamin na Inshore Skipper oraz 400 zł na Offshore Skipper ISSA płatne przelewem przy rezerwacji miejsca
- 350 zł za certyfikat Inshore Skipper oraz 500 zł za Offshore Skipper ISSA płatne w dniu zakończenia rejsu
CO WARTO ZABRAĆ:
- Obuwie z miękką, jasną podeszwą (najlepiej wodoodporne)
- Rękawiczki żeglarskie (mogą być też rowerowe)
- Strój kąpielowy
- Nakrycie głowy
- Kremy z filtrem do opalania
- Prawo jazdy (potrzebne przy wypożyczaniu skuterów i samochodów)
- POZYTYWNE NASTAWIENIE I DUŻO DOBREGO HUMORU :)
Nie zabieramy plecaków ze stelażem ani walizek!!!
Najlepiej spakować się w worek żeglarski albo miękką torbę podróżną.
Cubanera Travel
Z nami poszerzysz swoje horyzonty i odkryjesz nieznane lądy
Rejsy na Katamaranach
* - pola z gwiazdką są wymagane